LAVENDER'S STORY

LAVENDER'S STORY

Friday 15 August 2014

Resepi Nasik Ayam Mudah & Sedap

Harini aku nk tulis pasal nasik ayam yang aku sediakan malam tadi untuk jiran2 yang datang beraya. Sebenarnye malam tadi tu merupakan 2 attempt aku memasak nasik ayam totally on my own. 1st attempt was a day before.. Hahaha.. Kirenye semalam berlatih masak untuk family kecil aku sebelum masak yang betul2 untuk tetamu seramai lebih kurang 12-15orang..macam rehearsal la kekdahnye..Kuikuikui

Apa yang menyebabkan aku kompiden je nak masak Nasik Ayam? Ntahla..Tetibe je rasa nk sediakan juadah tu wlwpun seumur hidup cuma reti makan je..Kihkihkih.. Memula plan nak masak nasik impit ngan kuah lodeh  (juadah ni pun aku x pernah try masak sendiri sorang2 sebenarnye).. Tapi bile pikir2, rasa cam lagi best kalau bagi orang makan nasik utk dinner..

Aku mintak keluar ofis awal sikit semalam.. Around pukul 5 sampai umah.. Pas solat pe semua tu area kol 5.15 barula mula masuk dapur.. Nebes mak nokkss.. Sengaja je x ambil Syafi dari umah pengasuh dia walaupun aku balik awal sebab kalau ambik dia, kompom la kerje terganggu..Hihi.. Tetamu2 aku ni slalu ada macam2 hal kalau weekend, tu yang kami jemput mereka datang pada hari weekdays.. Mesti kena gigih uollss..

Ok ini adalah resepi yang aku gunakan semalam.. aku sebenarnye x ingat sangat amaun exact berapa bijik bawang yang aku guna..main agak2 je la ye sebab namanya pun masak main campak2..hehehe.. Resepi ni aku dapat dengan bantuan Chef Google.. Ada few blog yang aku baca, pastu aku main mix & match resepi diorang.. 

Gambar2 kat bawah ni pun aku ambil pas tetamu balik.. Pic x berapa menarik la sebab tinggal yang last2 kan..Awal2 tu lupa nak tangkap gambar sebab busy sangat la konon..Apa yang ada je lah ye...

Bahan untuk buat air rebusan ayam : 
3-4 biji bawang merah*
3-4 biji bawang putih*
halia*
kiub pati ayam

cara : blend bahan bertanda *..Pastu rebuslah smua bahan dalam periuk hingga mendidih.. That's all..
Nota : buat air rebusan ni biar banyak sikit sebab separuh nak guna untuk masak nasik, separuh lagi guna untuk buat sup.

Bahan untuk masak Nasi :

Beras dicuci & ditoskan
beberapa biji bawang merah *
beberapa bawang putih*
halia*
2-3 sudu majerin
sedikit buah pelaga
kulit kayu manis
bunga cengkih

cara : 1.kisar semua bahan bertanda *.
2. Pastu panaskan kuali. Masukkan mejerin, bahan2 bertanda * yang dah dikisar & semua bahan2 lain kat atas tu.. Tumis jap sampai dia mendidih & kaler dia bertukar cam perang sikit.. Kalau rasa nak letak garam, letak la secukup rasa ye..
3. Masukkan beras & air rebusan ayam ke dalam periuk nasik.. Sukatan air sama macam sukatan biasa  masak nasik..
4. Masukkan semua bahan tumis ke dalam periuk jugak & masak la nasik tu cam biasa



Bahan untuk masak Ayam :

Ayam yang dah direbus
Sos Tiram
Kicap Manis
Madu

Cara: 1. Keluarkan ayam yang da direbus tadi..Toskan.. (Nota: malam tadi aku pilih ayam yang banyak isi untuk digoreng.. yang tulang2 tu biar je dalam air rebusan untuk buat sup)
2. Perapkan bersama Sos Tiram, Kicap manis & Madu selama 20-30 minit
3. Goreng ngan api sederhana  ( Nota: goreng sekejap je sebab ayam tu kan dah direbus tadi..Kang  overcook pulak.. Bile dah nampak warna dah cantik menarik tertarik tu angkat je la ye)




Bahan untuk masak Sup :

Extra air rebusan ayam beserta ayamnye sekali
Daun Bawang
Daun Sup
Bawang goreng

Cara: 1. Sebelum korang hidang juadah, just panaskan je air rebusan tu sekejap
2. Masukkan daun bawang & daun sup.. Tambah garam kalau perlu
3. Taburkan sikit bawang goreng



Bahan untuk  Sambal Cili:

15-20 tangkai Cili Merah*
2-3 biji bawang putih*
gula*
garam*
cuka*
sedikit buah tomato*

Cara: 1. kisar semua bahan bertanda *.
2. Panaskan periuk.. masukkan semua bahan tu.. kalau pekat sangat boleh tambah air. (Nota: aku letak air rebusan ayam untuk gantikan air)
3. masak la sampai mendidih


Bahan untuk kuah kicap

Lebihan bahan perapan ayam
1 bijik bawang putih ditumbuk (nota: aku hentak sekali je guna lesung batu)
Kicap Manis
Air/ 2 senduk kecil air rebusan ayam
Garam

Cara: Masukkan je semua dalam periuk.. Panaskan jap..Dah siap



(Nota : Sebenarnye aku malas nak wat kuah kicap sebab aku jarang ambil/makan kuah kicap bersama Nasik Ayam..tapi atas request En.Asben, aku pun buat la..)

Alkisahnye menu aku ini telah mendapat pujian ramai...Hahaha.. semua orang tambah nasik 2-3 kali.. Nasib baikla lauk cukup ngamngamsoi... Ada yang siap mintak resepi lagi tu.. Terharu la kan sebab ni dah la kali 1st aku sediakan nasik ayam dalam jumlah yang besar dalam hidup aku. x sia-sia aku punya latihan malam kelmarin..Hihihi

Sebab tu la rasa cam berkobar2 nak tulis resepi ni dalam blog aku sendiri supaya aku x lupa resepi ni di masa hadapan....Boleh x gitu?

Note : aku dapat makan pun dah dekat kol 11.30 malam after tetamu2 sudah pulang.. Ni pic portion yang aku makan sebab dah lewat malam kan.. Pastu ayam pun tinggal 2ketul yang kecik2 je..Terasa seperti nak bukak kedai nasik ayam la lepas ni..;p






No comments:

Post a Comment